Precies een jaar geleden klopte Prorail aan bij Sustainer met een bijzondere uitdaging: een modulair en biobased railgebonden gebouw. Niet de mens als eindgebruiker, maar elektrische installaties zoals een 13 ton wegende Gietharstransformator, serverkasten en railbeveiligingsapparatuur.
Behuizing voor dit type machines moet voldoen aan extreme eisen: vier keer meer verdeelde belasting dan in de woningbouw, met tegelijkertijd een minimalisering van de maximale doorbuiging, hoogbouw-achtige brandveiligheidseisen, geluidsisolatie in absurd lage frequenties en een piek-warmte-afvoer van heb ik jou daar.
Tot slot moest alles ook zo veel mogelijk biobased. In een samenwerking van Prorail, het Uitvindersgilde, Buro Spoorbouwmeester en onze reguliere adviseurs Nieman en IB Vreeswijk zijn we een flink eind gekomen. Een paar weken geleden hesen we de eerste mock-up module op haar plek in de binnentuin van het indrukwekkende hoofdkwartier van Prorail, de Inktpot. De eerste mock-up wordt gekenmerkt door vier gevelopbouwen waarin we bijzondere materialen hebben gebruikt, waaronder mycelium, hergebruikte gipsplaten, leem, houtvezel en cellulose. Het facade ontwerp is van Studio Marco Vermeulen en gerealiseerd in een (uiteindelijk natuurinclusieve) biocomposiet plaat geproduceerd door NPSP.
Inmiddels zijn we bijna klaar met de engineering van de tweede mock-up, die een heuse gietharstransformator zal huisvesten op het Railcenter terrein in Amersfoort. Op naar meer vooruitstrevende biobased projecten, innovatieve samenwerkingen en ambitieus opdrachtgeverschap in 2022!