Nog sneller duurzaam bouwen met de modulaire schuine kap

Datum: 5-10-2022

 

In het Gelderse Groenlo worden op dit moment, door onze partner Koopmans, een aantal 2 laags houten rijwoningen met puntdak opgebouwd die door onze engineers als extreem gedetailleerde 3D modellen in het Sustainer.home systeem zijn bedacht en ontwikkeld. 

Bijzonder aan dit project is het gebruik van de eerste modulaire schuine kappen. Zoals je op de foto hieronder kunt zien worden deze schuine daken snel en efficiënt door middel van een kraan bovenop de onderliggende modules geplaatst. Als we het bouwteam mogen geloven, was dit een buitengewoon efficiënte plaatsing!
 

Plaatsing Modulaire schuine kap Sustainer

De plaatsing van de modulaire schuine kap in Groenlo


Onderzoek en optimalisering

Bij het ontwikkelen van deze schuine kap is er tot in de kleinste details nagedacht en getest om tot dit resultaat te komen. In de fabriek van geWOONhout hebben we eerst een test module opgebouwd, door dit proces te optimaliseren en de feedback weer door te voeren in ons digitale bouwsysteem, konden we nu in het echte scenario de opbouw op de bouwplaats foutloos en snel laten uitvoeren.


De voordelen van modulebouw

Het grote voordeel van het implementeren van de modulaire schuine kap op onze circulaire rijwoningen is dat de mate van afwerking op de bouwplaats nog meer wordt beperkt dan bij gebruik van bijvoorbeeld een scharnierkap. De afwerking van de modulaire kap gebeurt namelijk al voor 95% in de assemblagehal en daardoor worden de modules dus uiteindelijk in het geheel naar de bouwplaats vervoerd.
 

Modulaire rijwoningen in Groenlo door Sustainer

Het ontwerp van de Groenlo rijwoningen
 

Scharnierkap vs Modulaire Schuine kap

De prefab daken die we eerder inzetten bij onze LVL woningen hadden veel meer afwerking nodig op de bouwplaats. Deze scharnierkappen werden ingeklapt naar de bouwplaats vervoerd en daar ter plekke in elkaar gezet en bevestigd aan onderliggende module onderdelen. Omdat zo duurzaam mogelijk bouwen onze core value is, en we de stikstof- en fijnstof uitstoot in het gehele proces proberen te beperken, zochten wij naar een snellere bouwmethode waarbij zo min mogelijk verkeer naar de bouwplaats nodig is, optimaliseren van ons daksysteem was hierom voor ons dus een van de grootste prioriteiten.

We zijn heel blij om te zien dat het modulaire dak nu in de praktijk uitgevoerd kan worden!

 

 

 

Mede gefinancierd in het kader van de respons van de Unie op de COVID-19-pandemie.


Deel dit bericht