Brandveilig bouwen met hout: Het kan!

Datum: 30-11-2021

Op twee druilerige dagen in oktober 2021 was het zo ver: de fik er in! Een moment waar wij lang naar uit hadden gekeken; het testen van de brandveiligheid van onze modules in de praktijk.

Voor zover wij weten is dit echt een unicum om op deze manier in een test te investeren. Dankzij de samenwerking met geWOONhout hebben we dit op deze grote schaal kunnen doen.

Wij vinden het namelijk heel belangrijk om ook empirisch te bewijzen dat het echt goed werkt en kan: brandveilig bouwen met hout.

In het testgebouw zitten ontzettend veel sensoren en meetinstrumenten. Hierdoor kunnen we op wel 100 verschillende plekken de temperatuur meten. Zo weten we precies wat er op welk moment op welke plek gebeurt. We missen namelijk veel wetenschap over het gedrag van hout bij brand en zeker wanneer complete modules uit hout worden gemaakt.

Juist een grootschalige test zals deze, dus niet een kleinschalige laboratorium test, maar door echt een daadwerkelijk gebouw neer te zetten, kunnen we ontzettend veel realistische data verkrijgen en zorgen dat we veilig kunnen bouwen met hout.

In samenwerking met Nieman, Brandweer Twente en de Twente safety campus hebben we deze test met succes kunnen uitvoeren!

Benieuwd naar hoe onze modules het er van af brachten en wat de voorlopig indruk is van de specialisten?

Kijk dan de gehele video hieronder.
 

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door REACT EU.

 

 


Deel dit bericht