Akoestische tests

Datum: 30-11-2021

Op papier voldoet ons bouwsysteem op het gebied van geluid en brandwerendheid natuurlijk aan alle normen. Maar eigenwijs als we zijn willen we dat ook in de praktijk testen. Dankzij onze samenwerking met geWOONhout hebben we dat kunnen doen. Gezamenlijk hebben wij een aantal modules beschikbaar gesteld voor een test opstelling.
 

Vooroordelen over houtbouw

Er zijn een aantal vooroordelen die grootschalige houtbouw in de weg staan en een van die vooroordelen is dat de akoestiek van houten woningen niet hetzelfde niveau behaalt als bijvoorbeeld betonnen woningen. Om echt dat vooroordeel definitief te begraven doen wij deze test.
 

Absorptie van geluidsfrequenties

Een voorbeeld van wat wij hebben getest is of het toevoegen van grind of granulaat als massa tussen de vloerbalken kan zorgen voor grote absorptie van geluidsfrequenties in de vloer. Dit is op het gebied van biobased bouwen een grote verbetering, in tegenstelling tot bijvoorbeeld CLT constructies of betonconstructies, waarbij je CO2 intensieve materialen moet gaan toevoegen om het zelfde effect te bereiken; namelijk een geluidsdichte vloer.
 

Luchtgeluid isolatie & contactgeluid isolatie

We hebben twee testen uitgevoerd: we meten de luchtgeluid isolatie en de contact geluid isolatie. De eerste gaat over stemgeluiden, radio en tv. En contactgeluid gaat over momenten waarbij je de vloer rechtstreeks aanstoot door bijvoorbeeld het schuiven van een stoel of door er over heen te lopen.

In deze test leren we natuurlijk allereerst of we voldoen aan de akoestiek eisen die horen bij moderne woningen. Maar dat is niet het enige; met onbeperkt budget is dat niet zo moeilijk. Om dit te doen op een manier waarbij de woning ook nog betaalbaar blijft in een industrieel proces; dat is de echte uitdaging.
 

Benieuwd naar onze eerste bevindingen? Bekijk de video hieronder!

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door REACT EU.

 

 


Deel dit bericht