Slimme schroeftesten bij SHR

Datum: 8-9-2022

Door bekende uitdagingen bij het bouwen met hout; zoals o.a. akoestiek, brandveiligheid en stabiliteit te onderzoeken en hier oplossingen voor te verzinnen, proberen wij bij te dragen aan de verbetering van de kwaliteit in de circulaire houtbouw in Nederland. Dit doen we door met specifieke vraagstukken aan te kloppen bij professionele testbureaus op het gebied van hout en veiligheid. Zoals in dit geval de Stichting Hout Research. SHR is dé test- en kennispartner voor bouw en bouwgerelateerde producten. Vanuit ons engineering team gingen Rogier en Berend de uitdaging aan.
 

Rogier Schuch Lead Engineer Sustainer

“Door slim te verschroeven hebben we het voor elkaar gekregen om de akoestische prestaties van de vloeren te verbeteren.”

 

Na eerdere testen op de akoestiek binnen onze modules en vervolgens onze indrukwekkende brandtesten, hebben we ons dit keer gewijd aan een aantal gespecialiseerde schroeftesten met behulp van Thomas Houben van SHR. Bekijk hieronder hoe deze 2 testdagen zijn verlopen.

 

 

De kwesties waar we ons tijdens deze twee dagen op hebben gericht zijn:

  • De sterkte van de schroefverbinding in onze gevelstijlen, toegepast in verschillende (houtachtige) materialen. Door de precieze plaatsing van de schroeven hebben we kunnen aantonen dat de schroefverbinding in deze smalle elementen veilig is en de draagkracht van het hout en de verbinding niet verzwakken.
  • Het verhogen van de stijfheid van de samengestelde vloerdelen door het slim verschroeven van de vloerplaat met de onderliggende vloerliggers. Hiermee verbeter je zowel de draagkracht van de elementen als de akoestiek in de gebouwen.
     

Berend van Deursen Bouwkundig Ingenieur Sustainer

“Met deze onderzoeksresultaten kunnen wij ons bouwsysteem blijven verbeteren en laten we de bouwsector zien hoe ontzettend belangrijk onderzoek en innovatie is.”

Waarom gebruiken we schroeven?
Omdat Sustainer zich richt op demontabele bouw zoeken we in elke verbinding een alternatief voor lijm. Waar je bij lijm uiteindelijk dus letterlijk vastzit aan de constructie, kun je door het gebruik maken van slimme schroefverbindingen hetzelfde resultaat bereiken en kun je uiteindelijk de onderdelen van een module weer uit elkaar halen. Zo zorgen we voor een geoptimaliseerd circulair systeem met oog voor de toekomst.

Benieuwd geworden naar alle knappe koppen binnen ons team? Volg dan onze Sustainer.life instagram pagina waarbij we iedereen aan je voorstellen!

 

 

 

Mede gefinancierd in het kader van de respons van de Unie op de COVID-19-pandemie.

 


Deel dit bericht